Kuchnia
Kenijska
Napoje
Jak w każdej byłej brytyjskiej kolonii, herbata,
"chai": w suahili, jest esencjonalna. Jest szeroko uprawiana
w górzystych partiach kraju i eksportowana. Na dużą skalę. Zwykle serwowana
z mlekiem i cukrem.
Jeśli chcecie kawę, proście "Ahawa" a nie o
"coffee", jeśli nie chcecie skończyć z palcami wbitymi w twarz:
"kofi" znaczy "spoliczkować" w języku suahili. Dziś
jest to oczywiście żart, (chociaż tłumaczenie jest prawdziwe), nieważne
jak poprosicie o kawę każdy zrozumie jeśli mówicie po angielsku. Kenijska
kawa jest bardzo smaczna i jest jednym z głównych produktów
eksportowych. Zwykle serwowana z mlekiem.
Piwo jest napojem narodowym. Poproście
o zimne piwo jeśli chcecie dostać zimne piwo. Prawdopodobnie dostaniecie
piwo "Tusker" w półlitrowej butelce.
Wina serwowane w restauracjach pochodzą
głównie z Południowej Afryki, Europy lub Północnej Ameryki. W regionie
jeziora Naivasha są winnice, w których produkowane jest wino "Naivasha
White", dobre wino i "Naivasha Rerd", już nie tak doskonałe.
Jeśli lubicie coffee liquor spróbujcie
"Kenya Gold". Z kostkami lodu jest idealnym początkiem ciężkiego
i gorącego dnia w buszu.
« powrót
|