Aktualności O forum Projekty Galeria O Kenii Usługi Kontakt Wersja angielska Strona główna
 

 

 

Kuchnia Kenijska

Napoje

Jak w każdej byłej brytyjskiej kolonii, herbata, "chai": w suahili, jest esencjonalna. Jest szeroko uprawiana w górzystych partiach kraju i eksportowana. Na dużą skalę. Zwykle serwowana z mlekiem i cukrem.

Jeśli chcecie kawę, proście "Ahawa" a nie o "coffee", jeśli nie chcecie skończyć z palcami wbitymi w twarz: "kofi" znaczy "spoliczkować" w języku suahili. Dziś jest to oczywiście żart, (chociaż tłumaczenie jest prawdziwe), nieważne jak poprosicie o kawę każdy zrozumie jeśli mówicie po angielsku. Kenijska kawa jest bardzo smaczna i jest jednym z głównych produktów eksportowych. Zwykle serwowana z mlekiem.

Piwo jest napojem narodowym. Poproście o zimne piwo jeśli chcecie dostać zimne piwo. Prawdopodobnie dostaniecie piwo "Tusker" w półlitrowej butelce.

Wina serwowane w restauracjach pochodzą głównie z Południowej Afryki, Europy lub Północnej Ameryki. W regionie jeziora Naivasha są winnice, w których produkowane jest wino "Naivasha White", dobre wino i "Naivasha Rerd", już nie tak doskonałe.

Jeśli lubicie coffee liquor spróbujcie "Kenya Gold". Z kostkami lodu jest idealnym początkiem ciężkiego i gorącego dnia w buszu.

« powrót