Kuchnia
Kenijska
Typowe dania
Mięso jest "gwiazdą" w kenijskiej
kuchni, głównie wołowina, cielęcina, kozina i jagnięcina, w mniejszym
stopniu wieprzowina i mięso drobiowe. Szczególnie popularna jest jagnięcina
Etolo. Na wiejskich obszarach polowania ograniczyły spożycie mięsa. Mięso
jest duszone i pieczone i zwykle ozdabiane ziemniakami, ryżem lub warzywami.
Najbardziej popularnym daniem mięsnym jest "nyama choma", co
w suahili oznacza pieczone mięso.
Kebaby są również bardzo popularne,
przywiezione z kuchni arabskiej ale przystosowane do lokalnych surowców.
Kiełbaski są robione z cielęciny, w
wyniku braku wieprzowiny i odrzucenia mięsa tych zwierząt przez islam.
Ugali, przywiezione z Ugandy, jest najbardziej
popularnym jedzeniem. Składa się z ugotowanych kulek mąki kukurydzianej
kształtem przypominające chleb. Czasami ciasto mieszane jest z masłem,
serem lub mlekiem w celu poprawy smaku. Kulki powinny być jedzone na ciepło,
przyozdobione warzywami lub kawałkami duszonego mięsa.
Ryby są mniej rozpowszechnione niż mięso
z wyjątkiem obszarów przybrzeżnych. Bardziej popularne są ryby słodkowodne,
zwłaszcza tilapie i okonie z Nilu. Pstrągi są łowione w górskich rzekach
i podawane w otaczających strefach. Na wybrzeżu można znaleźć owoce morza.
Samosas pochodzące z Indii, to małe
krążki z ciasta faszerowane pikantnym mięsem lub warzywami i usmażone.
Na końcu dodawane jest kilka kropli soku z limetki. Przygotowanie ciasta
jest bardzo pracochłonne dlatego czasami używane jest ciasto gotowe.
Chapatis to tortille z maki pszennej.
Mogą być zamaczane w porannej kawie chociaż często są przygotowywane w
podobny sposób jak słodkie europejskie naleśniki. Również zostały przywiezione
z Indii.
Mandazi to ciastko drożdżowe zwykle
serwowane z kawą.
Na deser można spróbować owoców tropikalnych, świeżych
lub w sałatce. Ananas, banan, papaja, mango, granat, tamarynda, kokos,
pomarańcza, limetka, cherimoya, melon, arbuz..
« powrót
|