Kuchnia
Kenijska
Kuchnia kenijska jest raczej uboga w typowo rodzime przepisy.
Do mieszkańców Kenii zalicza się 32 afrykańskie etniczne grupy oraz Hindusów,
Arabów i Europejczyków. Tylko 10% powierzchni kraju stanowią tereny rolnicze,
co miało silny wpływ na kształtowanie się zwyczajów kulinarnych. Miejscowa
ludność musiała ciężko pracować, by zapewnić sobie pożywienie, dlatego
też większość przygotowywanych przez nich potraw jest prosta i sycąca.
Jest to dieta sub-saharyjska, której głównym składnikiem
jest kukurydza (ugali), casava, słodkie ziemniaki, ryż, orzechy ziemne,
fasola oraz zielone warzywa. Z mięs spożywa się najczęściej mięso kurczaka,
kozy, wołowinę i baraninę.
W miastach da się zauważyć w posiłkach wpływy innych
kultur - szczególnie hinduskiej z charakterystycznym dla niej bogactwem
przypraw i ziół. Na wybrzeżu Oceanu Indyjskiego dominującymi składnikami
są ryż, owoce morza i ryby z dodatkiem kokosu oraz wielu egzotycznych
przypraw.
Do popularnych przekąsek należą samosa, podpłomyki chapati
oraz mandazi.
- Typowe dania
- Napoje
- Przepisy
|